dimecres, 31 de desembre de 2008

Amanida de llenties amb pebrots del piquillo



Com diuen els italians i segons la seva tradició el dia de San Silvestre s'han de menjar llenties, ja que aquestes aportaran al nou any fortuna i sort. Nosaltres mengem el raïm i ells les llenties. O sigui el dia de cap d'any s'han de menjar llenties per si de cas. Jo ho trobo una mica fort com a sopar però pel migdia si que pot ser un primer plat. Per què no?.




Ingredients
  • 1 pot de llenties cuites, petites
  • 5 o 6 pebrots del piquillo
  • 1 ceba dolça petita
  • 1 pot de tonyina en oli d'oliva
  • uns quants cogombrets en vinagre
  • sal
  • oli verge extra (jo he fet servir primera premsada DO Siurana)
  • comí en pols

Com es prepara

Molt fàcil, ja que les llenties ja estan cuites. S'escorren, i mentrestant es pica molt finament la ceba i els pebrots.

Tallarem els cogombrets en trossos petits. Quan estigui tot picat, es barrejarà en un bol, al qual afegirem també la tonyina. Jo he posat tonyina en oli d'oliva. Finalment amanirem. Amb oli, sal i comí en pols.

En una recepta anterior ja us vaig comentar que a mi particularment no m'agrada molt freda, però va a gustos. Per això la faig just quan s'ha de consumir.

Salut i a gaudir!!!!!!! BON ANY 2009 A TOTHOM

diumenge, 28 de desembre de 2008

MENÚ DE NADAL


Entrants variats


Bombetes de salmó farcides de formatge fresc

Broquetes de dàtils, roquefort i mango


Piruletes de parmiggianino




Amanida de brots amb capritx de poma,

formatge de cabra i llavors



Cassola de peix i marisc

Pastís de formatge i pinyons


Més Torrons



Per veure les receptes clicar damunt les fotografies

Pastís de formatge amb pinyons


Ingredients
  • 1/2 terrina de formatge fresc (jo he posat Philadelphia light)
  • 1 iogurt de llimona (jo ho he posat desnatat)
  • 2 ous
  • 75 g de sucre
  • 25 g de mantega o margarina
  • 25 g de Maizena
  • caramel líquid
  • pinyons
Com es prepara

Fondre la mantega a foc molt suau i barrejar-la amb el formatge fresc. Afegir el iogurt i el sucre. Barrejar bé, Incorporar llavors la maizena.

Afegir els ous batuts, però remenar fora del foc. Afegir un grapat de pinyons a la barreja. Disposar sobre un motlle allargat, al qual hem posat caramel líquid al fons i pinyons.

Es cou al forn suau, uns 150º uns 40 o 45 minuts.

Tallar a porcions individuals i acompanyar amb nata muntada.



Cassola de peix i marisc


Ingredients
  • rodanxes de lluç (2 o 3 per cap)
  • gambes o llagostins (3 per cap)
  • escamarlans (jo no vaig posar)
  • rap (jo no vaig posar)
  • musclos (4 per cap)
  • petxines (un grapat per cap)
  • 1 ceba
  • 3 grans d'all
  • salsa de tomàquet casolana
    fils de safrà
  • julivert
  • brou de peix
  • 1/2 copeta de brandy
  • 25 g d'ametlles picades


Com es prepara

Tallarem la ceba molt fineta per preparar el sofregit. En una paella amb oli afegirem la ceba i quan aquesta sigui transparent afegirem el tomàquet i desprès el brandy, deixant coure uns minuts.Ho tirarem en una paella molt més gran que utilitzarem per a fer el suc.

Fregirem el lluç, tomb i tomb, perquè s'acabarà de fer a la cassola. També fregirem o daurarem el marisc, tomb i tomb perquè s'acabarà de fer a la cassola igual.

Col·loquem els ingredients a la cassola on hi ha la salsa de tomàquet, ceba i brandy. Farem la picada. Per fer la picada, a un recipient, les ametlles, un gra d'all, el safrà, i si fa falta una mica de brou per picar-lo bé. Amb la batedora, per exemple, picarem, o si no amb el morter, com s'ha fet tota la vida.

Ho reservarem. A un paella neta posarem oli. Daurarem l'all que ha quedat amb una cullerada de farina i removent, removent, afegirem la barreja anterior.

Esperarem que torni a arrencar el bull, afegirem de mica en mica el brou, fent així una salsa lleugera. Afegirem sal. Integrarem llavors aquesta salsa a la paella o cassola on està el peix. Remenant la cassola perquè entri tota la salsa a tots els ingredients.

Coure uns 15 minuts. I ja està. Perquè no es trenquin els ingredients no girar-los, la salsa ha de cobrir-los perquè així s'acabin de fer.

Salut!!!!!

Amanida de brots amb capritx de poma, formatge de cabra i llavors




Ingredients
  • brots varis (enciam, escarola, fulles de roure, espinacs....)
  • surimi (fils)
  • formatge de cabra
  • nous
  • pipes de girasol
  • sèsam
  • pinyons
  • poma (jo faig servir Royal Gala)
  • rebocina
  • aigua
  • sal
  • oli d'oliva verge extra
  • vinagre de mòdena
  • oli per fregir

Com es prepara

Primer prepararem els capritxos de poma. Pelarem la poma i la tallarem a troços. Prepararem la rebocina, es barreja aquesta farina preparada amb aigua, que quedi una barreja com la beixamel. Introduirem la poma i la posarem a una paella amb abundant oli, les fregirem i les posarem sobre un plat amb paper perquè empapi l'oli.

Mentrestant preparar l'amanida. Disposar els brots, afegir les llavors i els fruits secs, i el surimi. Posar per damunt el formatge de cabra i amanir, amb la sal, l'oli i el vinagre. Abans de servir posar els capritxos de poma.

Salut!!!!!!!

Piruletes de parmiggianino


Facilíssimes. I rapidíssimes de menjar.

Ingredients
  • formatge parmesà rallat o en pols
  • pintxos de fusta

Com es preparen

Sobre una safata de forn amb paper de forn posarem el pintxos de fusta en ordre. Llavors, comencem a formar les piruletes tirant formatge en pols fent una rodona sobre la punta del pintxo.

Posar al forn com a 5 minuts a 175º més o menys. Depèn del forn es farà abans o no tant ràpid.

Broquetes de dàtils, roquefort i mango




Ingredients

  • dàtils
  • roquefort
  • bacó
  • mango (1, 2 o 3 peces, depèn de les peces que volem fer)
  • oli d'oliva
  • sal
  • pintxos de fusta


Com es preparen


Pelarem els mangos i els tallarem per la meitat horitzontalment, prepararem trosos com si fossin grills de taronja.

Els dàtils els hi farem un tall per tal de treure la llavor i una vegada nets els farcirem amb una mica de formatge roquefort. Enrotllarem al seu voltant una mica de bacó, tallada la lontxa per la meitat longitudinalment.

Preparem al broqueta, un tros de mango, el datil farciet i abrigadet, i un altre tros de mango. Els posarem a la paella amb una mica d'oli i una mica de sal per damunt (només una mica casi res). I ja està, tomb i tomb i a la taula.

Salut!!!!!



Bombetes de salmó farcides de formatge fresc


No té cap ciència ni cap truc, només que necessiteu unes bomboneres o uns suports per fer glaçons de gel amb forma arrodonida.

Per cert els suports de les culleretes i les culleretes les vaig comprar a Andorra, no em vaig poder resistir.

Ingredients
  • Salmó fumat
  • formatge fresc tipus philadelphia (jo he fet servir el que diu Light)

Com es prepara

Fàcil, omplirem les parets de les glaçoneres amb salmó deixant un buit que farcirem amb una cullera petita de crema de formatge fresc.

Per acabar tancarem les boletes i les traurem amb l'ajuda de la punta d'una ganivet.

Podeu disposar al cor de cada boleta una sorpresa, un tros de nou, un tros de dàtil... o fer servir formatge a les fines herbes que li dóna molt bon sabor, però a tothom no li agraden aquests sabors.

Salut!!!!!

dijous, 25 de desembre de 2008

Profiterols amb crema de canyella



Ingredients

Per als profiterols
  • 75 g de farina
  • 125 ml d'aigua
  • 35 g de mantega o margarina
  • 2 ous
  • una mica de sal

Per al farcit
  • 1 l de llet
  • 200 g de sucre
  • 4 ous
  • 75 g de maizena (farina de blat de moro)
  • 2 culleres de postres de canyella en pols
  • 4 cullerades de postres de cacau en pols
  • opcional (aroma de vainilla)

Com es preparen els profiterols

Tamizarem la farina per així evitar els possibles grumolls. Posarem a bullir aigua amb la mantega i la sal, i quan aquesta arrenqui al bull afegirem la farina. Anirem treballant amb una cullera de fusta. Obtindrem una pasta llisa que es separarà de les parets del recipient. Retirarem la massa i deixarem que refredi una mica.

A continuació afegirem els ous, un per un, però no afegirem el següents fins que els primer no s'hagi integrat per complert a la pasta. Aquesta pasta s'anomena choux, i és la base dels profiterols. Ha de quedar espesa.

Sobre la plaça de forn amb paper de forn, disposarem boletes amb l'ajut de la pispa pastissera, com a molt 2 cm de diàmetre. Separades entre elles. Si queden punxes entre elles les podem aixafar amb una cullera mullada amb aigua.


Es couran en el forn precalentat a 220º durant 10 minuts i desprès, de 5 a 10 minuts amb el forn una mica obert.

Truc: la massa té un alt percentatge d'humitat i el vapor s'acumula al forn, per tant és important obrir el forn un o dos cops ja que si no, no pujaran.

Com es prepara la crema

Posar a bullir la llet. A banda barrejar en un bol, el sucre, els ous, la farina, la canyella i el cacau. Quan arrenqui el bull, barrejar-lo tot i deixar-lo a foc suau sense parar de remenar amb la barilla fins que agafi espessor.

Una vegada fets els profiterols, dos opcions, farcir-los amb la pispa pastissera o tallar-los per la meitat, com he fet jo, i farcir-los amb la crema.

Espolsar amb sucre glas per damunt i salut!!!!!!!!!

MENÚ DE NOCHEBUENA

Entrants varis

Gambes amb gabardina



Montaditos de formatge de cabra amb codonyat



Crema d'Espàrrecs Blancs amb ous de guatlla


Còctel de marisc i alvocat


Llamàntol al forn



Profiterols a la crema de canyella


Torrons


Per accedir a les receptes clica sobre les fotografies

Llamàntol al forn




Un luxe per compartir.


Ingredients
  • 1 llamàntol per persona
  • oli d'oliva
  • sal
  • pebre negre

Com es prepara

Netejarem bé els llamàntols. Tallarem longitudinalment cada llamàntol amb unes tisores. Disposarem les peces sobre una plàtera de forn i posarem una mica de sal, pebre negre i un bon raig d'oli d'oliva.

El forn, a temperatura forta, a uns 200 º i el temps, fins que la carn es separi de la closca. Normalment són 8 minuts per kilo. Però es pot fer a ull.

Salut!!!!!

Coctel de marisc i alvocat


Molt refrescant, nutritiu i fàcil de fer.


Ingredients
  • cabdells de Tudela
  • surimi en tires
  • pinya
  • 1 alvocat
  • potes de cranc (per decorar)
  • gambes pelades petites
  • ous de guatlla cuits (per decorar)
  • 1 ou
  • 250 ml d'oli d'oliva suau o gira sol
  • ketxup
  • suc de llimona
  • sal
  • una mica de conyac o whisky

Com es prepara

Rentar els cabdells de Tudela i tallar-los molt finets en juliana.

Tallar la pinya, l'alvocat, i les gambes pelades que ja són cuites, les quals també hem picat petites. Barrejar-lo tot en un bol, amb els cabdells també. Afegir el surimi a tires. Salarem una mica.

Mentrestant preparar la salsa rosa, primer fent una maionesa, amb l'oli, l'ou, la llimona i la sal, i quant aquesta estigui, afegint una mica de ketxup i una cullerada de conyac o whisky.

Afegir la salsa feta a la barreja d'amanida que hem preparat. Jo poso molt poqueta. Per emplatar, jo he fet servir un aro. Per damunt, per decorar, les potes de cranc i els ous de guatlla tallats.

Salut!!!!!

Crema freda d'espàrrecs blancs amb ous de guatlla



Ingredients

  • 1 llauna gran d'espàrrecs blancs
  • 1 ou cuit de gallina
  • oli d'oliva
  • vinagre de xerès
  • sal
  • pebre negre
  • (opcional 1/4 de ceba tendra)
  • (opcional 200cl de nata líquida)
  • ous de guatlla cuits per decorar
  • puntes d'espàrrec per decorar


Com es prepara

Molt fàcil, tot dintre d'un bol, menys els ous de guatlla i les puntes d'espàrrec, afegirem també l'aigua dels espàrrecs. Triturarem. Amanirem, sal, pebre, oli i vinagre. Passar-la pel colador xinès.

Si es vol es pot substituir el vinagre per llimona.

Per decorar, posar meitats d'ou de guatlla i puntes d'espàrrec, un rajolí d'oli d'oliva i una mica de pebre negre acabada de moldre.

Servir freda.

Salut!!!!!

Montadito de formatge de cabra amb codonyat



Ingredients


  • Formatge de cabra (rulo petit)
  • Codonyat
  • Pa tipus motlle

Com es prepara

Tallar amb un talla pastes o talla galetes el pa de motlle per donar forma a les bases d'aquests montaditos.

El tamany del pa ha se ser similar al del formatge, el que hem tallat també a rodanxes una mica gruixudetes però que no sobrepassin de mig dit.

Tallar làmines de codonyat finetes. Disposar per ordre els ingredients, el pa, el formatge i el codonyat. Es pot fer al forn però s'ha d'anar amb compte. Jo ho he fet a una paella amb tapa sense oli. A foc suau. Es tracta que el pa es torri una mica i el formatge es fongui suaument. Servir calent.
Salut!!!!!!!

Gambes amb gabardina


Ingredients
  • gambes (millor que siguin grans)
  • 2 ous
  • farina
  • 1 sobre de Royal
  • 1/2 ampolla de cervesa
  • oli per fregir
  • sal

Com es prepara

La quantitat de farina no s'especifica, normalment és la que admet la barreja, anem agregant farina fins que la barreja es converteix en una pasta amb consistència, semblant a la beixamel.

Jo les gambes ja les he comprat pelades, i així he estalviat feina. Punxarem les gambes amb pinxos de fusta (més grans que els escuradents) que serviran per agafar-les una vegada al plat. Si es compren les gambes sense pelar es deixa la cua per poder agafar-les.

Salarem les gambes lleugerament. Separarem els rovells de les clares, i les muntarem apunt de neu. Quan estiguin les barrejarem amb la barreja que hem fet amb la farina, els rovells, la cervesa, una mica de sal i el llevat.

Passarem les gambes per aquesta barreja i les fregirem amb abundant oli.
Acompanyarem aquestes gambes amb una mica de llimona. I salut!!!!

dilluns, 15 de desembre de 2008

Galetes de Xocolata





Ingredients
  • 120 g de farina
  • 60 g de mantega o margarina
  • 60 g de sucre
  • 2 culleradas grans de cacao en pols (jo he fet servir valor sense sucre)
  • 1 rovell d'ou
  • 1 cullerada de nata líquida
  • 1/2 cullerada petita de llevat en pols
  • 2 cullerades de pinyons


Com es preparen

Barrejar tots els ingredients menys els pinyons. Batre aquesta barreja amb la barilla. Començar a fer boles i disposar-les a una safata de forn a la que hem posat paper per fornejar. Xafarem aquestes boles i posarem per damunt alguns pinyons.

Ho posarem al forn. Precalentat a 180, uns 10-15 minuts. Aneu vigilant perquè cada forn és un món.

Són molt senzilles i fàcils de menjar.

dissabte, 13 de desembre de 2008

Coca de verduretes o escalivada



Ingredients per a la massa

  • 500 g de farina
  • 30 g de llevat premsat
  • sal
  • 1 got d'aigua
  • 1 dl d'oli d'oliva


Ingredients per a la guarnició

  • 3 pebrots vermells
  • 3 cebes
  • olives negres
  • tàperes
  • sal
  • oli d'oliva
  • 2 albergínies (jo no he posat)
  • 2 carabassons (jo no he posat)




Com es prepara


Es treballa la massa sense l'oli d'oliva fins que aquesta queda amb consistència. Es deixa reposar unes tres horetes perquè quedi amb fermesa. Mentre es fa l'escalivada, jo només ho he fet amb el pebrot i la ceba.

Pels que no sàpiguen que és l'escalivada, es coure les verdures al "rescoldo" si tenim foc a terra o al forn , com és el meu cas.

Netegem les verdures, traient les llavors i tallant-les. Normalment el tall és a tires però jo ho he fet a quadrets, volia canviar.


Tornem a la massa. Es torna a amassar i ara si que la barregem amb l'oli. Es deixa reposar de nou uns 30 minuts.

Passat aquest temps, l'estendrem sobre una superfície llisa i la disposarem sobre la placa del forn sobre paper de forn. Jo he fet coquetes individuals, de forma rectangular, molt més fàcils de repartir.

Per sobre de la massa disposarem les verduretes tallades, les olivetes i les tàperes, una mica de sal , no molta, i a fornejar 30 minuts a 180º.

Quan surti del forn com que no tindrà molt de brillo, podem afegir una mica d'oli d'oliva. Es pot consumir calenta o freda.


Salut!!!!!


dijous, 11 de desembre de 2008

Bacallà amb tomàquet

El bacallà m'agrada moltíssim. És el peix que més m'agrada. I de receptes tinc un munt. Aquesta és molt senzilla i ràpida. Amb quatre ingredients queda un plat espectacular.

El bacallà és peix blanc. Per tant, baix en greixos. El seu contingut de greix està concentrat sobretot al fetge. Però com que aquest no el menjarem serà un plat bastant lleuger.

Ingredients
  • 1/2 kg de bacallà
  • 1 ceba
  • 3 o 4 tomàquets grans
  • 2-3 grans d'all
  • sal
  • pebre negre
  • oli d'oliva
  • una cullera petita de sucre
  • farina

Com es prepara

Primer el bacallà, netejat, l'enfarinarem i el fregirem a una paella amb oli d'oliva. Retirarem.

Prepararem la salsa de tomàquet. Fregirem els alls, a làmines i la ceba molt picadeta. Tot en una paella amb oli.

EL tomàquet l'hem rallat amb un rallador i ho afegirem a la ceba i l'all fregit amb una mica de sal i pebre, i la de sucre per matar així l'acidessa del tomàquet.

Quan estigui la salsa, disposarem els lloms del bacallà perquè acabin de fer xup, xup. I ja està.Ho podem acompanyar d'arròs blanc o pasta. Però per si sol ja és bo.

Salut!!!!


dimecres, 10 de desembre de 2008

Crema de carabassó


El carabassó és una verdura que aporta molt poques calories gràcies al seu gran contingut d'aigua. A més conté molta fibra. Per tot això es considera una verdura idonea en dietes de pèrdua i control de pes.

És però aquesta verdura una mena d'esponja i si es cuina amb oli, o sigui fregida, duplica la seva aportació calòrica, ja que pot arribar a absorbir molt oli.

D'entre les seves propietats, facilita les digestions, té un efecte diürètic i regula la funció intestinal.


Ingredients

  • 1 kg de carabassons
  • 1 ceba
  • 1 raig d'oli d'oliva
  • 8 quesitos el caserio
  • sal i pebre negra
  • brou
  • llet (si és necessari)


Com es prepara

Pelarem els carabassons. Picarem la ceba molt fineta i l'afegirem a una olla amb un raig d'oli. Sofregirem la ceba fins que estigui daurada. Afegirem els carabassons tallats a daus, sal i pebre. I els daurarem una mica.

Afegirem el brou a la ceba i els carabassons perquè s'acabin de fer, o sigui es coguin. Quan estigui, el brou haurà reduït una mica, ho passarem per la batedora i afegirem els quesitos. Rectificarem de sal i pebre si és necessari. I ja està llesta per menjar.

Si ha quedat molt espesa podem afegir una mica de llet perquè sigui més líquida.

Salut!!!

dilluns, 8 de desembre de 2008

Carxofes amb pernil

Les propietats de la carxofa són infinites, diürètica, hepaticoprotectora i colerètica. Aprofitant que és una verdura de temporada, la infinitat de plats que es poden cuinar està a l'abast de totes les butxaques.

Vist que les èpoques que s'aproximen seran dates d'excessos per al nostre cos i sobretot el nostre fetge que és qui pateix més aquestes festes, la carxofa és l'aliment més apropiat per calmar aquests excessos. L'alcohol, la ingesta de greix i de proteïnes d'origen animal, són les principals amenaces pel bon funcionament d'aquest òrgan i del nostre aparell digestiu. A més, és una verdura rica en fibra, recomanada per l'estrenyiment, la diabetis, el colesterol i altres problemes digestius.

Què més li podem demanar a una verdura?





Ingredients

  • carxofes (més o menys 500 g només de cors ja nets)
  • 1 ceba
  • 200 g de pernil salat
  • 1 cullerada de farina
  • 1/2 got de vi blanc
  • 4 grans d'all
  • oli d'oliva verge
  • safrà
  • sal
  • comí en pols
  • ametlla picada
Com es preparen


Pelar i netejar les carxofes, de les que només quedarà el cor, i cuinar-les en l'olla ràpida. En 5 minuts estaran fetes.

Mentrestant tallarem els alls a làmines i la ceba molt picada, ho fregirem a una paella amb un raig d'oli d'oliva. Afegirem llavors el pernil, i sofregirem. Llavors afegirem la cullerada de farina i la sofregirem, i quan estigui dauradeta afegirem el vi. Deixarem que redueixi una mica i afegirem les carxofes, les ametlles picadetes, el safrà diluït en una mica d'aigua o brou , el comí i la sal. Que faci una mica de xup xup i llest.

Si veiem que la salsa queda molt espesa la podem rebaixar amb una mica d'aigua o brou.
Si volem podem acompanyar d'ou dur, queda força bé.

Salut!!!!

dimarts, 2 de desembre de 2008

Coc de carabassa




Diuen les iaies que la carabassa d'hivern és més dolça que la d'estiu. Ja pot ser, a mi m'agrada més. Per corregir, a mi m'agrada tot l'any, però a l'hivern quan més la consumeixo.

El principal component de la carabassa és l'aigua. Per això aquest aliment és un diürètic natural. Ric en fibra i vitamines A i C, és un aliment especial per prevenir infeccions.



Ingredients
  • 400 g de carabassa rostida (jo la he fet al micro, tapada amb paper film, amb foradets, 5 minuts a potència màxima)
  • 400 g de sucre
  • 400 g de farina de blat (jo he posat de rebosteria, bizcochona)
  • 4 ous
  • 200 g d'oli d'oliva suau
  • 1 sobre de llevat Royal
  • un polsí de sal
  • una mica de canyella en pols

Com es prepara

Triturar i barrejar tots els ingredients amb l'ajut de la batedora. Primer els ous amb la carabassa, la sucre, i l'oli. A continuació afegir la resta d'ingredients ja barrejats. Al forn precalentat a 180º més o menys 30 minuts. Puntxar per comprovar si està fet. Ja que com sempre dic, cada forn és un món.

La textura és deliciosa, té esponjositat i una vegada fet, un dia desprès està millor.