Aquesta és una de les receptes que més m'agraden ja que a casa l'he menjat molt. La meva mare fa aquest plat tant senzill per acompanyar carns. Pot sorprendre el seu nom "Ajoatao", és una de les receptes gastronòmiques de la Sierra de Segura (Jaén) i us puc assegurar que encara no tingui un nom bonic és boníssim.
Aquesta vegada a l'Ajoatao l'acompanya un conill rostit al forn, senzill. Sal, pebre negra i oli, i al forn.
Ara l'estrella d'aquest post és l'Ajoatao. En aquest enllaç s'han deixat l'oli d'oliva com a ingredient. Es tracta d'una salsa molt semblant a l'allioli però feta amb patata. No deixa de ser un puré de patata però amb all. Un aroma i sabor especial us puc assegurar. Amb la carn queda ideal. Tasteu-lo perquè és molt fàcil de fer.
Ingredients
- 1 kg de patates bullides (unes 4 grans)
- all al gust (2 dents més o menys)
- 1 cullerada de vinagre suau ( però va a gustos)
- 1 ou
- oli d'oliva
- sal
A un morter posarem els alls crus talladets i els triturarem amb la mà de morter, també afegirem les patates ja bullides i pelades i tallades a daus i una mica de sal. Afegirem el rovell de l'ou en cru, i no la clara. La clara faria líquid aquest puré. Ho anirem removent tot i lligant amb l'ajut de la mà del morter. Sempre en el mateix sentit, anirem afegint l'oli per anar lligant-lo (d'aquí el seu nom ajoatao (de atar)) i espessint-lo. Al final afegirem el vinagre. A gustos més o menys quantitat.
A mi m'agrada fred igual que l'allioli.