dissabte, 25 d’octubre del 2008

Codonyat



La tardor és l'època dels codonys. Bona època per fer confitures. A casa meva ens agrada molt el codonyat i la meva mare és una experta. Aquesta recepta és seva. El codony per si és una delicadesa. Però també es pot acompanyar de formatge fresc o formatge curat. A mi particularment m'agrada més amb aquest últim.

Per culturitzar-nos una mica, el codony era conegut ja pels grecs , sobretot a Creta. Cultivat a la regió de Cydonia, d'aquí prové el seu nom científic.
Cydonia oblinga.

A l'antiga Grècia els arbres de codony eren consagrats a la deessa Afrodita. És un fruit símbol de l'amor i la fecunditat. Plutarco relata a "Preguntes Romanes" 3.65, que les novies gregues mossegaven un codony per perfumar els seus petons abans d'entrar a la càmera nupcial el dia del seu matrimoni. És possible que la fruita que va donar Paris a la deessa Afrodita fos un codony, un Mela kudonia.


Ingredients
  • 1 kilo de condonys
  • 800 g de sucre

Com es prepara

Posarem a una cassola al foc els codonys prèviament tallats i sense cor però sense pelar, amb aigua. Els courem. Quan siguin tous els retirarem del foc i els pelarem amb més facilitat i, els triturarem amb la batedora.

Incorporarem la sucre i ho tornarem a posar al foc per deixar-lo coure durant 1 hora aproximadament sense deixar remoure i quan comenci a agafar color ja està llest.

Una vegada fet ho anirem posant en els recipients per deixar que refredi i endureixi fins aconseguir la consistència pròpia del codonyat.

*******Si hem de fer molta quantitat, per guardar, millor posar a la cocció dels mateixos un troç de llimona, això impedirà la seva oxidació.

13 comentaris:

No tot són postres ha dit...

T'he trobat a faltar aquests dies, ganxeta, però ara veig que has estat força enfeinada amb el codonyat. Jo hi estic ara, amb aquest tema, però el meu és de microones. Ja us penjaré la recepta.
PTNTS
Dolça

OLLES I SOMRIURES ha dit...

Uns dies una mica atabalats, i per cuinar poc temps. Espero veure la teva recepta, la provaré. No ho he fet mai al microones, encara que molta gent en parla, és curiós, perquè no he vist cap recepta. Ara tinc curiositat. I com sempre, has estat la primera en fitxar.
Salut!!!!!!!!!

No tot són postres ha dit...

el cap de setmana vinent la penjaré.
PTNTS
Dolça

El cullerot Festuc ha dit...

M'encanta fer codony...i es clar, menjar-lo!!! Que bo que és el casolà, oi? Jo acostumo a regalar-ne i tot!!! ;)
Petunets,
Eva.

Gemma ha dit...

Ep, jo també t'he trobat a faltar, amb el ritme que portaves últimament...
No he fet mai cdodonyat, sempre m'ha fet molt respecte. I ara descobreixo que també es pot fer al microones... M'haig d'atrevir a fer-lo que és boníssim! A casa, amb un tall de formatge, ens encanta!!! (i també millor si és curat, je je je)

Anònim ha dit...

Qué rico te ha quedado... yo lo hago también todos los años

Ana

OLLES I SOMRIURES ha dit...

Gracias por vuestra visita. Animaros a hacerlo. No es tan difícil como pueda parecer. Además como a la primera te salga bien haces para lucirte e incluso para regalar. A mi me encanta. Hasta febrero puedes encontrarlos en el mercado, y si tienes un conocido que te los regale, pues mejor.
Salud!!!!!!!!!

Adi ha dit...

Moltes gracias per la teva visia y perdona el mal uso del idioma... no hace mucho tiempo que vivo en Mallorca y aunque entiendo bastante, me cuesta mucho escribirlo.
Un placer ver también tus recetas, sobre todo esta del membrillo me encanta, no hay nada como los dulces hechos en casa.
Petonets.

María José ha dit...

¿ De vedad que sólo lleva membrillo y azúcar ? Nunca se me hubiese ocurrido hacerlo en casa. Parece sencillito.
También he tomado nota de las galletas de anís y de las roquillas.Espero no hacerlo todo a la vez porque a lo mejor exploto.ja,ja,ja.
Petonets,
María José.

OLLES I SOMRIURES ha dit...

Solo membrillo y azúcar, lo prometo. Lo que si lleva es mucha paciencia, que la necesitareis para mover y mover la cuchara. Jeje.
Salud!!!!!!!!!!!

Glòria ha dit...

Jo tampoc no n'he fet mai de codonyat, ja van dues setmanes en veig al mercat i no en compro perquè penso que no tindré temps per tenir paciència per remenar i remenar!.

A veure quan en puc fer!

Compilaciónderecetas ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.
Compilaciónderecetas ha dit...

El membrillo es un dulce que consumo muchísimo en casa, me encanta untado en pan con quesitos, incluso más que con queso fresco.

También está muy rico en bocadillitos de panes de leche, con quesitos, como no, jajaja.

Con el aspecto que tiene este tuyo tiene que estar de vicio.

Salutacions.