diumenge, 5 d’octubre del 2008

Crema de llenties i espuma de formatge cruixent





Crema de llenties, un plat saludable i molt adaptable a tots els paladars, tant de grans com de petits. Moltes vegades les llenties no són acceptades pel seu aspecte però fent-les en puré o crema canvien el seu aspecte i són més tolerades.


Les llenties són unes de les llegums més apreciades pels seus nutrients i per la gran quantitat de propietats que tenen. D'entre moltes podem destacar la propietat de baixar els nivells de colesterol dolent, són recomanades a dietes per diabètics ja que els hidrats que aporten són d'absorció lenta i a més són antianèmiques. Que més volem d'una llegum tant petita.

Sempre tenint en compte de no posar xoriço, cansalada.... això ja no ho fa tant saludable, potser ens agradi més però...

Entre els egipcis va ser un dels plats més comú i preuat. Sabis aquests egipcis, i sabis també nosaltres que continuem utilitzant-les. A mi personalment m'agraden força, en totes les seves varietats. I parlant de varietats jo per fer aquest plat he volgut utilitzar la llentia pelada vermella, especial per a cremes i pures, ja que al no tenir pell, és més suau. I el seu gust també és més suau.

Ingredients
  • 250 g de llenties vermelles i sense pell
  • 1 pastenaga gran
  • 1 tomàquet
  • 1 ceba mitjana
  • 1 pebrot vermell
  • oli d'oliva verge extra
  • pebre negre
  • pebre vermell picant
  • sal
  • comí en pols
  • aigua
  • formatge filat emmental

Com es prepara

Primer farem un sofregit amb un bon raig d'oli d'oliva, amb la ceba picada, el pebrot vermell, el tomàquet que haurem pelat i l'haurem tret les pipes, i la pastanaga pelada i picada molt petita. Sal i quan estigui afegirem una cullereta molt petita de pebre vermell picant, per donar-li un toc picant. Tot ho farem en una olleta. Compte perquè no es cremi el pebre vermell, que si no agafarà un sabor amargant.


Quan estigui ben cuit, afegirem les llenties, que no cal posar-les en remull, ja que sense pell i són molt tendres. Afegirem aigua per cobrir-les i les deixarem al foc, anirem remenant bastant sovint i així comprovar desprès d'una bona estoneta que estiguin fetes. Afegirem també un polsí de pebre negre i comí. El comí facilita la seva digestió.


Quan haguem comprovat la seva cocció, ja podem passar-les per la batedora. Sense pell doncs no hi haurà grumolls. Ara és el moment de rectificar de sal, pebre i si voelm afegir més oli.


Per decorar-les, una preciosa capa de formatge emmental per damunt, encara que cruixent, per dintre una mica tendra, la seva imatge exterior simula una espuma de formatge. Ho he fet al microones, sobre un plat he disposat un montonets de formatge filat i els he cuit a temperatura màxima durant 1 minut. Per treure del plat només fer una mica de palanca amb un ganivet.

Que gaudiu i salut!!!!!!!!!!!!!!!!

4 comentaris:

No tot són postres ha dit...

Hola ganxeta, sembla que juguem a veure qui és la primera!!!!
Té bona pinta i saludable segur que ho és molt però a casa, això de la llentia, com que no!!
PTNTS
Dolça

Elena ha dit...

quina cosa mas bona,,,amb el cruixent de formatge,,,gracies per aquestes coses que fas,un petó.

Gemma ha dit...

La crema de llenties, com d'altres llegums, és una bona solució quan no agraden els llegums tal qual ;)
M'agrada l'espuma de formatge, jo normalment ho faig pla al forn (queda cruixent com una teula) però al micrrones no ho he provat mai... molt bona idea!

Sara ha dit...

jo sóc tota una enamorada de les llenties (ja de petita m'agradaven!!!) i això del formatge, em sembla una idea tant soferta i excel.lent... artistes!