dimecres, 8 d’octubre del 2008

Croquetes de pernil salat



Per fer unes bones croquetes s'ha de fer una bona beixamel. És la mare dels ous, la base d'aquesta recepta tant popular que fins i tot Cervantes en parla al seu llibre el Quixot, però ves a saber com eren aquestes perquè no en parla molt bé i a més aquestes eren de formatge.
Diu la història, però en versió Italiana, que la beixamel la van inventar els italians. Van ser uns cuiners florentins que van acompanyar a la reina Caterina de Medici, quan aquesta es va traslladar a França, amb motiu de les noces d'aquesta reina amb el rei Enric II d'Orleans.
Jo aquesta nit tenia moltes ganes de menjar croquetes, feia molt de temps que no en feia i aprofitant unes rodanxes de pernil que tenia per la nevera n'he fet unes quantes.
Ingredients
  • 100 g de pernil salat aproximadament
  • 4 cullarades colmades de farina
  • 1 llitre de llet
  • 100 g de mantega o margarina
  • 1 cullarada d'oli per al roux
  • sal
  • pebre
  • ceba, poca, només per fregir-la
  • 1 o 2 ous
  • pa rallat
  • oli per fregir (a mi m'agrada d'oliva)
Com es prepara
Per fer la beixamel disposarem de la mateixa quantitat d'oli d'oliva verge extra i margarina, fosa aquesta darrera i calentes les dues en el seu conjunt. En l'oli a mi m'agrada incorporar trossos de ceba per aromatitzar-lo i després els retirem. Així queda el sabor de la ceba però no la trobes. És un truquet.
Afegim la farina a continuació i removem bé, obtenint així un roux, que pot ser clar o torrat, segons hàgim cuinat la farina. Amb el roux llest, afegirem la llet, jo en aquest cas temperada. Remourem fins que tot el roux estigui integrat i dissolt en la llet, afegirem la sal i el pebre al gust, però amb compte, ja que la sal i el pernil no són molt compatibles si s'utilitza en excés, ja que el pernil aporta la seva. A foc suau continuem regirant amb el batedor sense parar, per evitar la formació de grumolls, com més es cogui la beixamel millor, ja que la beixamel serà més fina. Si creiem necessari afegirem més llet per si ens ha quedat molt espessa.
Una vegada la beixamel en el punt desitjat, afegirem el pernil. El pernil ho he escalfat dos minuts en el micro a màxima potència, com si fes cruixents i ho he picat amb un morter per a obtenir trossos més petits, gairebé una pols. Li donarem una quantes voltes per integrar-lo bé en la beixamel i transferir el seu sabor. Quan estigui llesta la deixarem refredar. Ara només ens queda modelar les croquetes, passar-les per ou i pa rallat i fregir-les en abundant oli, i a gaudir.
Salut!!!!!!!!!!

6 comentaris:

No tot són postres ha dit...

Ei ganxeta! avui he arribat jo la primera, i ves quines casualitats ahir a casa es van sopar croquetes de pernil, son boníssimes, i en tinc unes quantes de sobreres que no he fregit i he posat al congelador... una mica de fons de congelador!!!!
PTNTS
Dolça

OLLES I SOMRIURES ha dit...

Dolça, a mi m'agreden molt, però no en faig molt sovint perquè s'agarren, s'agarren als mitxelins, jeje. És una delicatessen, perquè sinó perquè són presents als piscolabis, per exemple.
Salut!!!!!!!!!!!

tartasacher ha dit...

Hola Olles i somriures:

Croquetas de jamón, qué ricas, de las que más me gustan, así que me llevo una buena ración para cenar hoy. Gracias por tu comentario en mi blog, me alegro que te haya gustado la receta que he puesto hoy y su presentación. Mil gracias y besos grandes, grandes

Rosa ha dit...

Que casualidad, acabo de hacer unas cuantas ahora mismo para esta noche. Se ven riquísimas.
Besos

xaro ha dit...

Ep, que vaig dir que no treballesiu gaire!!!!!!!!jejeje
Tot te un pinta nena...les croquetes, les llenties, els pebrots...tot m'agrada!!
Ptnts

dolores ha dit...

Qué pinta tienen estas croquetas!!!

Te cojo unas cuantas para la cena de esta noche.
Gracias por pasar por mi blog y opinar en mi pequeña encuesta.
besos
dolores