divendres, 29 d’agost de 2008

Ajo Blanco



Conegut com a Ajo Blanco es tracta d'una recepta popular del receptari andalús provinent del llegat andalusí. És una variant dels gaspatxos varis que existeixen en el nostre receptari. També ha estat adoptat per extremenys i manxecs, cadascú en la seva versió. No m'estranya, està boníssim.
Ingredients
  • 200 grams d'ametlles crues
  • 200 grams de pa del dia anterior (si és pa de pagés millor)
  • 2 dents d'all
  • 1 got d'oli d'oliva
  • 1 cullerada de vinagre de xerés
  • 1 litre d'aigua
  • Sal al gust
Per a la guarnició
  • A escollir 1/4 de quilo de raïm varietat moscatell, pelades i sense llavors
  • Quadrets de meló
  • Quadrets de poma
Com es prepara
Posar el pa en remull amb part de l'aigua. Triturar les ametlles amb els alls , la molla de pà humitejada en aigua, el vinagre i una mica de sal fins a obtenir una pasta blanca. Afegir l'oli a poc a poc i muntar com si fos una mahonesa.
Finalment afegir aigua, a poc a poc, quedarà una crema molt fina (segons el gust personal). Colar el ajo blanco amb ajuda d'un col·lador xinès i servir fred.