dissabte, 11 d’abril del 2009

Potaje de cigrons amb bacallà


Un Divendres Sant no pot faltar a moltes taules un bon potaje de cigrons amb bacallà. A casa meva per tradició no falta mai. I per mostra un botó. Aquest és molt senzillet, un típic potaje de cigrons, però sense verdura, jo no en poso, ni bledes, ni patates, ni espinacs.

Aquest migdia desprès de vèncer la pluja i assistir 'in situ' a l'acte principal de la Setmana Santa reusenca, la petició de les Tres Gràcies al Sant Crist de la Sang, a casa m'esperava un plat calentet d'aquest potaje. Que ha servit per carregar-me les piles.





Ingredients

  • 500 g de cigrons
  • 500 g de bacallà desalat
  • 1 ceba pel sofregit
  • 1 ceba per coure els cigrons
  • 1 cabeça d'alls
  • mig pebrot vermell
  • 1 cullerada de pebre vermell dolç
  • 1 ou dur per comensal i per guarnir
  • tomàquet assecat
  • una mica de comí en pols
  • 2 fulles de llorer
  • sal
  • oli d'oliva


Com es prepara

El dia d'abans posarem els cigrons amb aigua ( que els cobri) i els deixarem en remull. El bacallà si és salat, també l'haurem de posar amb aigua freda entre 24-48 hores. Jo ja el vaig comprar dessalat.

Els cigrons els hem bullit amb la cabeça d'alls tallada per la meitat, amb una de les cebes i les fulles de llorer i una mica de sal. A una olla ràpida 20 minuts.

A una altra olla amb una mica d'oli, unes 3 cullerades aproximadament, preparem el sofregit amb les verduretes picades. I afegim el pebre vermell per sofregir-lo però sense que es cremi. Afegim llavors aigua o brou de verdures (si en tenim). Quan comenci a bullir de nou afegirem els cigrons, sempre amb el brou bullint, és un truc. Si hem d'afegir més brou o farem ara, però sempre bullint. Ara és el moment de posar les espècies. El comí com sempre dic, és per ajudar a la digestió.

Deixem bullir els cigrons a mig foc fins que estiguin tendres. No hem d'oblidar ara el bacallà. Ho reservarem fins que estiguin molt cuits els cigrons, ja que l'afegirem al potaje i la seva cocció serà un moment. No remenarem perquè no es trenqui el bacallà. Ho farem donant tombs en cercle a l'olla, sense remenar amb la cullera. Així el bacallà traurà la seva gelatina i espessirà de forma natural la salsa. És el moment de comprovar el punt de sal. Rectificarem si és el cas però amb compte, ja que el bacallà té el seu punt.

Deixarem reposar una mica el potaje perquè acabi d'agafar els sabors. I ja està llest. Ara per servir l'acompanyarem amb ou dur tallat a grills i com jo he fet també rallat. Amb els trossos de bacallà sencers, sense trencar.


Salut!!!!!

11 comentaris:

Rosa ha dit...

Me encantan estos potajes, tengo para comer hoy uno de garbanzos y judias cn albondigas de bacalao.
Este tuyo tiene que saber a gloria.
Un besazo Ollas y buen fin de semana

Anònim ha dit...

Bien rico.

No tot són postres ha dit...

olles, ganxeta, una bona cassola de bacallà de divendres sant!!!
Bon profit!
PTNTS
Dolça

Isabel Aguilera ha dit...

Hola Olles.

Que buena pinta tiene este Potaje.
Mi madre hace uno muy parecido por Semana Santa.
Del cual yo todavía no he aprendido la receta (quizas por que no me gusta...Mucho)
Mi madre siempre dice que hay que comer de todo, le haremos caso.

Un besito.

Mercè ha dit...

Olles, un bon plat típic d'aquestes dates!! (Però jo sempre evito el bacallà ;) perquè no m'agrada gens!)
Bona Pasqua!

TERESA ha dit...

La meva àvia sempre el feia,a mi m'encanta tant el bacallà com els cigrons, però mal fet, no he seguit la seva tradició i ara que l'he vist se'm fa la boca aigua.
Records.

RUBEN ha dit...

olé! Si jo sempre ho dic, que s'han de menjar més llegums! Molt bé per aquest plat!

Anònim ha dit...

Buenísimo tu potaje... Besos

OLLES I SOMRIURES ha dit...

Hem estat un país que ha menjat moltes llegums, i el qual està tornant a recuperar sabies costums, entre elles aquesta. Les llegums són un dels aliments més saludables que hi ha. Animeu-vos a utilitzar-les ja que el vostre cos us ho agrairà. Salut!!!!!

Cuinagenerosa ha dit...

olles, aquests plats de bacallà estan boníssims, per quaresme i tot l'any!

salvia ha dit...

Me encanta el potaje!!! (como sea) y pensar que de pequeña no me gustaba nada el potaje...... que tontona era....... Tiene una pinta estupenda!!!! Besazos!!!