dimarts, 30 de setembre de 2008

Pà de gingebre i fruits secs




Pà de gingebre i fruits secs. Pot semblar al principi un pastís, o un biscuit, però no, és pà dolç. L'aroma del gingebre és especial, dóna un sabor especial. Característic, encara que si no ens agrada el podem substituir per un altre aroma, com pot ser la canyella, o simplement res.
Ingredients
  • 150 g de panses sense llavors
  • 150 g d'albercocs secs (poden ser prunes, dàtils...)
  • 150 g de nous trocejadas
  • 2 llimones grans
  • 1 polsí de bicarbonat
  • 1 tassa de sucre bru
  • 2 tasses de farina de reposteria
  • 2 ous batuts
  • 1 sobre de royal
  • 1 cullareta petita de gingebre en pols
  • margarina
  • si volem gingebre confitat
Com es prepara
Exprimir les llimones i reservar. Tallar els albercocs i les nous i juntament amb les panses posar-les a un cassó per calentar juntament amb el suc de les dues llimones. S'ha de coure fins que el suc s'evapori. Quan estigui afegir el bicarbonat i reservar perquè refredi.
Mentrestant fer la massa del pà. Batre dos ous, afeir el sucre, la farina, el llevat, el gingebre.
Desprès afegir la barreja anterior i amassar tot molt bé. Ho posarem a un motlle, al que hem untat bé amb margarina per tal que no s'engantxi.
Al forn precalentat, a uns 180º uns 55 minuts. Punxarem per comprovar si està fet. Treurem del forn i deixarem refredar per desmotllar. Si es vol per decorar, expolsar sucre llustre per damunt.
Salut!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

dilluns, 29 de setembre de 2008

Pastís d'espinacs i gambes



Aquest pastís també es pot fer amb espinacs i formatge roquefort o cabrales, si és que les gambes no agraden. El que no es pot substituir són els espinacs.

Ingredients

  • 1 bossa d'espinacs frescos
  • 200 g de gambes pelades i crues
  • 2 ous
  • 200 ml de nata líquida per cuinar
  • 3 grans d'all
  • pebre negra en pols
  • nou moscada en pols
  • sal
  • oli d'oliva
  • margarina
Com es prepara
Tallar els espinacs frescos a modus juliana, treient la tija de les fulles. Rentar-les bé per treure la poca terra que puguin tenir. Encara que si són de bossa no en tindran.
Tallarem els alls en rodanxes finetes i les daurarem a una paella amb oli d'oliva, quan estuiguin daurades, tirarem els espinacs i els sofregirem. Quan estiguin tirarem les gambes, com que són petites jo no les he tallat i les he deixat senceres. Aquestes tenen tendència a treure una mica d'aigua la qual haurem de retirar. Afegirem la sal i la pebre, i la nou moscada.
Batrem els ous a un bol i afegirem la nata i la barreja, ho remenarem tot fins que quedi ben integrat.
Prepararem el motlle que farem servir, posant-li mantega i una mica de pa ratllat per tal no s'engantxi. Tirarem la barreja al motlle i ho possarem al bany Maria al forn precalentat a 170º entre 25 i 35 minuts.
Per acompanyar, com que es pot menjar fred o calent podeu posar-li per damunt salsa rosa, salsa de piquillos, o maionesa.
Salut!!!!!!!!!!!!

diumenge, 28 de setembre de 2008

Cors d'ametlla



Aquestes galetes poden fer-se amb la forma que a un més l'agradi. Jo les he fet en forma de cor, perquè al ser petites i tendres em semblava més adequat.


S'ha d'anar en compte amb el forn perquè quan més temps estigui al forn, més torrades quedaran però també més dures. Per tant és millor respectar el temps i la temperatura indicades.

Ingredients

  • 75 g d'ametlla en pols
  • 115 g de farina de blat
  • 75 g de sucre glass
  • 1 cullareta petita de llevat en pols
  • un polsí de sal
  • 1 cullareta petita de canyella en pols
  • 1 gotes d'extracte de vainilla
  • 75 ml d'oli de girasol
  • 1 clara d'ou


Com es preprara
A un bol posarem tots els ingredients, sense la clara d'ou. Barrejarem tot i per amalgar afegirem la clara d'ou a punt de neu.
Quan tinguem la massa, li donarem forma a les galetes i les posarem al forn precalentat, a 180º només 8 minuts.
Si ens passem, quedaran més daurades però molt dures.
Salut!!!!!!!!!!!

dijous, 25 de setembre de 2008

Solets farcits de pollastre i verdures


Solets, això, però no perquè estiguin sols, sinó perquè són sols. Farcits de verdureta i de carn de pollastre, fet al forn, i sense greix. Un bon aperitiu, fàcil i econòmic.
Ingredients


  • pasta de full o pasta fullada
  • 1 pebrot verd
  • 1 ceba tendra mitjaneta
  • 100 gr carn picada de pollastre
  • salsa de tomàquet
  • sal
  • pebre negre
  • 1 ou
  • oli d'oliva per fer el sofregit
Com es prepara

Preparar el farcit dels solets amb un sofregit de ceba, pebrot verd, tot ben tallat molt petit. Quan estigui casi fet afegir la carn de pollastre. Posar sal i pebre. Deixar que es faci bé i llavors afegir la salsa de tomàquet.

Extendrem la pasta de full sobre una superfície llisa i tallarem amb un motlle formes rodones. Jo la he comprat feta, i refrigerada, no congelada. Totes del mateix tamany. Quan estigui tota la pasta tallada començarem a farcir i formar els solets. Sobre una de les rodones posarem amb una cullareta de cafè una mica del farcit sempre a la part del mig. Llavors amb una altra part rodona farem de tapa i com si fos una empanadilla apretarem una mica els bordes per tal quedi ben engatxada. Batre l'ou, i posar per damunt per tal de donar una mica de dauradet a la cocció dels solets.
El forn estarà precalentat, a uns 200º. Els tinfrem al forn sobre uns 15 minuts a 180º. Depen del forn o com tingeu costum.
I ja sabeu, lo que triguin en estar a la taula ,trigaran en desaparèixer d'ella.







diumenge, 21 de setembre de 2008

Carabassons farcits de carn i xampinyons


Aquesta és una recepta amb moltes possibilitats ja que el farcit pot variar segons els ingredients que afegim però el continent serà sempre carabassó farcit. En aquesta ocasió he volgut farcir-los de carn i xampinyos.
Ingredients
  • 3 o 4 carabassons mitjans
  • 150 g de carn picada (a gust del consumidor)
  • una ceba
  • 200 g de xampinyons
  • 1 pebrot vermell petit
  • salsa de tomàquet
  • oli d'oliva
  • sal
  • pebre negre
  • orenga
  • i formatge per gratinar

Com es prepara

Rentar els carbassons, i tallar-los en rodanxes grans com les de la fotografia. A continuació buidar-los amb una cullera de café deixant una mica de fons com si d'un motllo contenidor es tractés. Courel's en aigua amb sal fins a que estiguin tendres.

A una paella es fa el farcit. Sofregirem amb oli d'oliva per ordre i afegint sal, pebre i orenga, la ceba a troços petits, els xampinyons, el pebrot i la carn picada i quan ja estigui afegirem la salsa de tomàquet. Deixarem que faci xup, xup, i anirem rectificant de sal. Passarem una mica per la picadora per tal quedi finet.

Omplirem els carabassons del farcit cobrirem amb formatge i al forn a gratinar.

dijous, 18 de setembre de 2008

Corona de Poma Golden




Vistosa i tendra. Estupenda per compartir amb un bon cafè a mitja tarda.
Ingredients
  • 2 pomes grans varietat golden
  • 3 ous
  • 100 g de margarina vegetal
  • 1 got petit de llet
  • 200 g de sucre
  • 200 g de farina de blat
  • 1 sobre de llevat Royal
Com es prepara
Barrejar en un bol la farina, el sucre, el llevat, la margarina, els ous i la llet. Barrejar tot amb ajut de la batedora elèctrica. Pelar i tallar una de les pomes en trossets molt petits i afegir-la a la barreja.

Afegirem la barreja al motlle, donant-li abans una mica de mantega i farina a les parets per tal que no s'enganxi quan es cogui.

Pelar i tallar l'altra poma en quatre trossos. Deixant el cor de la poma com un tub però quadrat. Aquests trossos que han sorgit s'han de tallar a rodanxes i en grupets de rodanxes els disposarem i col·locarem estratègicament com si fos un estel al voltant de la corona. Aquesta poma quedarà també integrada dins el pastís ja que al pujar la massa amagarà la poma. I això permetrà trobar trossos més grans de poma dins del pastís.

Al forn precalentat a uns 180º o deixarem coure uns 40 minuts. I ja està. Com sempre, punxar per saber si ja està cuit.
Salut!!!!!!!!!!!!!!!

dimarts, 16 de setembre de 2008

Estels de formatge




Galetetes salades molt bones, tant per aperitiu com per acompanyament, com si fos pa, o per picar a qualsevol hora.

Són molt fàcils de fer. Entretingudes això si.

Ingredients
  • 150 g de mantega vegetal
  • 150 g de farina de blat
  • 100 g de formatge filat gruyére
  • aigua
  • una mica de sal
  • llavors de rosella
  • llavors de sèsam

Com es prepara

Barrejarem en un bol tots els ingredients, també una mica de llavors. Afegirem dos cullerades d'aigua temprada. I amassarem. Quedarà una massa homogènia. Farem una bola i embolicada amb paper film la posarem a la nevera 1 horeta mínim.

Sobre una superfície enfarinada estirarem la massa. Amb un talla pastes, jo en aquest cas en forma d'estel, donarem forma a les galetes.

Sobre la safata del forn amb paper vegetal disposarem les galetes i al damunt espolsarem llavors de rosella i llavors de sèsam. Per últim al forn precalentat a 180º entre 10 i 15 minuts. Llestes.

diumenge, 14 de setembre de 2008

Cornucòpia de piquillo farcida de botifarra vegetal i arròs basmati


Cornucòpia, jeje, conegut com a banya de l'abundància, doncs això, cornucòpies de pebrots del piquillo, què no tenen la mateixa forma?. M'agrada la idea de fer botifarra vegetal.


Com es fa la botifarra vegetal, o el farcit de botifarra perquè tampoc en té de budell per contenir-la.

Ingredients per a la botifarra vegetal

  • 400 g d'albergínia
  • 200 g de ceba
  • un grapat de pinyons
  • oli d'oliva
  • pebre negra
  • orenga (tres culleretes)
  • comí en pols i clau en pols (opcional i poquet)
  • un polsí de canyella en pols
  • sal

Tallar l'albergínia a daus molt petits, no cal treure la pell, però si l'haurem de rentar molt bé. Fer lo mateix amb la ceba. Posar-lo tot a potxar amb oli d'oliva fins que aquesta barreja estigui ben feta. Quan estigui més o menys, la posarem a escòrrer, per treure-li tot l'oli. Llavors tornarem a posar-la a la paella i començarem a condimentar per donar el toc de botifarra. L'acabarem de fer una mica més a la paella i ho passarem per la batedora una mica, per deixar-la més fineta. Amb els condiments s'ha tenir molta cura ja que més val pecar de poc que de molt. Són espècies fortes, com és el cas del clau, i millor posar molt poquet. I anar tastant per rectificar és més segur. Us asseguro que agafarà sabor a botifarra negra.

Per fer les cornucòpies

  • Pebrots del piquillo (sengons la quantitat de barreja anterior sobre uns 20)
  • 100 g d'arròs basmati
  • aigua
  • llet de soja
  • mantega vegetal
  • 3 culleradas de farina de blat
  • sal
  • un polsí de pebre negre
  • un polsí de nou moscada
  • formatge filat per gratinar

Mentrestant bullir una mica d'arròs basmati amb aigua, amb uns 10 minuts estarà llest. Escorregut l'arròs l'agefirem a la barreja anterior. Deixarem que l'arròs s'impregni del sabor de la barreja deixant-lo una mica al foc.

Quan estigui omplirem els pebrots de piquillo amb l'ajuda d'una cullereta de café.

Farem amb la resta d'ingredients una beixamel. Calentar la mantega a una paella, afegir quan estigui calenta la farina per tal de rostir-la i coure-la i quan estigui afegir llet de soja calenta. Remenar per tal no quedin grumolls i afegir sal, pebre negra i nou moscada al gust. Aquesta és molt suau, no porta ceba, ja que la ceba ja la porta la botifarra i llavors seria massa ceba.

Cubrirem els pebrots amb la beixamel i una mica de formatge filat i llest. La beixamel amb la llet de soja no queda tant gustosa, però amb els condiments i amb el formatge s'arregla. Gratinar i menjar.

dissabte, 13 de setembre de 2008

Amanida d'endívies i iogurt



Aquesta és una amanida molt fresqueta i diferent a les de sempre.


Ingredients

  • 3 endívies grans
  • 200 g de salmó fumat
  • 1 ceba tendra
  • 10 o 12 cogombrets en vinagre
  • 2 iogurts naturals sense sucre o grecs
  • pebre negra
  • 1 cullereta de mostassa de dijon
  • una mica de cibulet
  • olives negres per decorar
  • oli d'oliva extra verge
  • sal

Com es prepara

S'han de posar les endívies en remull una vegada s'han tallat en juliana.


Mentrestant pelar i picar la ceba molt petita i disposar-la en un bol. Tallar els cogombrets molt petits, si es vol en rodanxes. Picar el cigolet i afegir. Tallar el salmó també molt petit. Posar-lo tot al mateix bol i afegir els dos iogurts. Afegir una mica de pebre negra, la cullereta de mostassa i una mica de sal i barrejar tot junt.


Escòrrer les endívies i afegir-les a la barreja o salsa i per últim afegir oli. A l'hora d'emplatar afegir rodanxes d'olives negres per decorar una mica i amb un rajolí petit d'oli i una mica de pebre negra acabada de moldre ja està llest.

dilluns, 8 de setembre de 2008

Gaspatxo


Que fresquet, que lleuger i que bo. El gaspatxo, una recepta molt simple i a la vegada molt agraïda. Hi ha varietats per a tots els gustos.


Ingredients

  • 6 tomàquets madurs grans
  • 1 pebrot verd
  • 1 pebrot vermell
  • 1 cogombre
  • 1 ceba
  • 1 dent d'all
  • oli d'oliva extra verge
  • vinagre (jo utilitzo vinagre de xerès)
  • sal
  • comí en pols (opcional)
  • aigua freda (la quantitat segons gustos)

Com es prepara

Molt fàcil, s'han de netejar, pelar i trocejar tots els ingredients. Els disposarem en un bol per a triturar-los amb la batedora i així barrejar tots els ingredients. Afegirem aigua freda, aconseguint així una crema lleugera. Llavors obtinguda la crema amanirem amb l'oli, el vinagre i la sal.

Jo no afegeixo pa, ja que no m'agrada. Va a gustos. Lo que si afegeixo és comí en pols, que a banda de donar-li un aroma especial el fa molt més digestiu. Tot segons costums i gustos.

M'agrada molt picat amb la batedora i així també estalvio haver-lo de passar pel xino. Si em quedés molt grumós llavors si. Si ha quedat molt espés, es pot afegir aigua per corregir, però s'ha de recordar de rectificar la sal, l'oli i el vinagre, ja que sinó queda molt aigualit.

Es costum acompanyar d'una guarnició dels mateixos ingredients que s'han utilitzat per elaborar-lo, tot a quadradets, la ceba, el cogombre, el pebrot, pa torrat, i així permet als comensals afegir-se aquell ingredient que més els hi agrada. També es pot completar amb pernil salat talladet a quadrets molt petits.

diumenge, 7 de setembre de 2008

Taboulé


Ingredients
  • Pasta de couscous (2 gotets)
  • 2 tomàquets
  • 1 ceba tendra
  • 1 cogombre
  • 1 pot d'olives negres
  • 1 grapat de panses sense pinyol
  • Oli d'oliva verge extra
  • Hierbabuena o menta
  • Pebre negre
  • 1 llimona

Com es prepara


Lo més important atenir en compte per coure la pasta és que hem d'utilitzar la mateixa quantitat d'aigua que de pasta. En el meu cas l'aigua cobreix just la pasta i és així com ha de ser i si no l'altra opció és persar aquesta pasta en sec i afegir el mateix pes d'aigua. Jo l'aigua la poso calenta.

Hi ha dues formes de preparar la pasta, es cobreix la pasta amb aigua i es fica uns dos minuts a màxima potència. L'altra opció és bullir l'aigua que es necessita i abocar-la sobre la pasta cubrint-la a continuació.

Per saber si ho hem fet bé hem de comprovar que els grans de pasta han engreixat i que no hi ha cap sobrant d'aigua.
Picarem els components que anem a utilitzar en trossos petits. Varietat cromàtica presentada pel tomàquet, cogombre, ceba i les panses.

L'amaniment. En aquest cas, el toc especial ho dóna la llimona espremuda i la "hierbabuena". Una vegada amanit ho fiquem a la nevera a refrescar i just abans de servir-lo afegim oli d'oliva i pebre mòlt al gust i sal. Afegirem el couscous i les olives fetes a rodanxes, tot barrejat i ja està, llest per consumir.

dissabte, 6 de setembre de 2008

Tartar de salmó fumat


Aquesta recepta és molt senzilla i alhora molt "xic". Amb quatre ingredients semblarà que estàs fent un plat sofisticat.

Ingredients


  • 400 g de salmó fumat (si prefereixes cru o marinat)
  • 2 alvocats
  • 2 cebes tendres
  • 2 tomàquets madurs
  • 1 llimona
  • 1 manat de cibulet
  • sal
  • pebre

Preparació

Pelar i tallar en quadradets molt petits els alvocats. Lo mateix amb la ceba i el tomàquet, que haurem també pelat i tret les semilles. Farem lo mateix amb el salmó, ho tallarem molt finet en tires petites. Ho posarem tot en un bol amb suc de llimona, l'oli d'oliva, sal i pebre. Tallarem una mica de cibulet el qual també afegirem. Deixarem a la nevera almenys un parell d'hores per poder servir fred.

Per emplatar, amb una anella, i per decorar si voleu, afegir brots d'userda germinada.
Un rajolí d'oli d'oliva extra verge per damunt i a menjar.

Bescuit de pes amb fruits secs




Aquest és un bescuit molt fàcil, es fa tot al pes. Jo en aquest cas l'he fet petit, amb només un ou. La proporció es fa amb el pes de l'ou. Si només porta un ou, d'uns 60-70 gr tot anirà en proporció. Si són dos ous, doncs en proporció del pes dels dos ous, i així, tant gran com el vulguem fer, normalment són entre 4 o 5 ous. Jo he fet aquesta mida perquè em venia de gust un tros.

Ingredients


  • 1 ou
  • El pes d'aquest ou de farina
  • El pes d'aquest ou de sucre
  • El pes d'aquest ou de margarina
  • ½ d'un sobre de llevat en pols
  • Ratlladura de llimona
  • un grapat de panses sense semilles
  • un grapat d'albercocs secs
  • un grapat de nous
  • un grapat petit de pinyons

Per començar tallarem els albercocs molt petits en daus, i els posarem en un bol juntament amb les panses. Els hidratarem amb una mica d'aigua i els deixarem reposar.

Per altra banda pesarem l'ou amb la pela. I el pes, el posarem de sucre, de farina i de margarina. Tot barrejat. Afegirem la ratlladura de llimona, i el llevat en pols, i l'ou també. Tot ho batrem perquè quedi molt fi. Ho posarem en una safata adequada a la quantitat que ens hagi sortit. Aquesta safata l'haurem untat de margarina i espolsat amb farina perquè no s'enganxi.

Posarem els fruit secs tallats en petits troços, els pinyons no cal, barrejats amb les fruites assecades que hem hidratat i hem escorregut per damunt de la massa. No cal apretar molt perquè quan pugi ella mateixa endinsarà aquests ingredients.

A uns 150º una mitja hora, però segons el forn.

Per decorar si voleu podeu espolsar per damunt sucre en pols.

dilluns, 1 de setembre de 2008

Manetes de porc amb bolets


Ingredients
  • 8 manetes de porc
  • 3 dents d'all
  • 1 ceba
  • 1 pebrot vermell
  • 2 tomàquets
  • 200 g bolets variats
  • oli d'oliva verge extra
  • 1 mica de pebre vermell picant
  • 1 mica de pebre negre en pols
  • 1 bon raig de conyac de xerés
  • 1 got d'aigua
  • sal
  • "hierbabuena"
  • 1 mica de comí en pols
  • 2 fulles de llorer

Com es prepara

Les manetes de porc jo les he comprat ja cuites. En aquest cas 8. Comencem pel sofregit, al qual afegirem 2 dents d'all molt picats, la ceba molt picada, el pebrot vermell també en trocets petits, el tomàquet pelat i trocejat, el pebre vermell, tot amb oli d'oliva i sal. Quan estigui fet el sofregit afegim les manetes, les fulles de llorer, i el raig de conyac. Deixem que faci una mica de xup, xup afegint desprès un got d'aigua. Acabarà de coure la resta d'ingredients.

Per últim, afegirem totes les espècies que ens queden. El pebre negre, la "hierbabuena" i el comí. Tot al gust. Rectifiquem si és el cas el punt de sal. I deixem que redueixi una mica.

Els bolets els hem netejat i saltejat a banda amb una mica d'all. I els afegim a continuació a lo fet anteriorment. Ara només que acabi de fer xup, xup una mica i ja està. I llest per a menjar.